ОУ "Свети Свети Кирил и Методий" гр. Ботевград

Беседа с ученици за пътна безопасност проведоха днес полицейски служители от РУ на МВР-Ботевград

Беседа с ученици от първи до 4-ти клас на ОУ”Св.Св.Кирил и Методий” Ботевград, на тема „Безопасност при движение по пътищата”, проведоха младши инспектор „Охрана на обществения ред” Венелина Петкова и инспектор Владимир Василев, към РУ на МВР-Ботевград. С тях бе и Петко Андреев – инспектор „Детска педагогическа стая”. Такива беседи са проведени и с останалите училища на територията на Ботевград и общината, съобщи инсп. Андреев. 

„ От срещите установяваме, че децата много знаят. Целта ни е да насочим вниманието им към опазване на собственото им здраве и живот”, добави инспекторът. 
По време на лекцията мл.инспектор Венелина Петкова провери степента на усвояване на основните правила, при движение по пътищата. 

Основна тема на беседата бе какви са задълженията на пешеходеца. Когато става дума за безопасен маршрут децата показаха знания, че това означава движение само по тротоар или на велоалея, улицата се пресича единствено на пешеходна пътека, ако няма такава се пресича пътя, като пешеходецът се оглежда три пъти (наляво, надясно и пак наляво) за наближаващи МПС-та. Мл. инсп. Петкова добави също, че се търси кръстовище, на което да има пешеходна пътека. По отношение на пресичането тя напомни на децата, че е необходимо да имат ярки (светлоотразителни) елементи по облеклото, за да могат да бъдат забелязвани отдалеч, от водачите на автомобилите. 
Учениците демонстрираха отново знания относно това, колко вида пешеходни пътеки има, както и какво представлява светофарът, как изглежда светофарът за пешеходци, как трябва да се управлява правилно велосипед. Мл. инспектор Петкова обърна внимание, че той трябва да е в изрядно техническо състояние, да е оборудван със звънец и верига (с която да се заключва против кражби), децата задължително да са с каска. Забранено е да се управлява велосипед, без да е хванато кормилото, да се управлява близо до автомобили, да се вози отпред друго дете -това бяха останалите правила, върху които продължи дискусията.
„Пресичането с велосипед може да стане безопасно , като се забута до най-близкото кръстовище с пешеходна пътека”, добави полицейският инспектор. 


Източник: balkanec.bg

Галерия снимки