ОУ "Свети Свети Кирил и Методий" гр. Ботевград

Ден на числото Пи

Във връзка с международния ден на числото пи, учениците от VI а и   VII a класове подготвиха табло и снимков материал, на които са представени интересни факти.

 

Почитателите на математиката  отбелязват Деня на числото Пи, защото датата, както я изписват американците – 3-14-15, дава първите цифри от математическата константа 3,141592653.
Пи е математическа константа, която представлява отношението между дължината на дадена окръжност и нейния диаметър. Тя се използва в математиката, физиката и техниката. Пи е "като основен атомен градивен блок" на математиката, каза математикът Джон Поулъс от университета "Темпъл".
Интересен аспект на числото Пи е, че е ирационално, което означава, че е безкрайно и без повтарящ се модел. Изчислено е до над един трилион цифри след десетичния знак. Предизвикателство е колко цифри от него може да запомни човек.
"Това е портал към този вълшебен загадъчен свят на математиката", каза математикът Едуард Френкъл от университета на Калифорния.
За професора по математика от Йейлския университет Нейтан Каплан денят на числото Пи е "подходящ за математически ентусиазъм". 

Галерия снимки