ОУ "Свети Свети Кирил и Методий" гр. Ботевград

Партньорство с родителите: Добри практики от 5 български училища

В мразовития и дъждовен съботен ден на 7 октомври 2017 г. специалистите от Център за приобщаващо образование Стефка Чинчева и Елисавета Таракджи проведоха обучение „Партньорството с родители като елемент от Модела за изграждане на приобщаваща училищна среда“.  Домакин на обучението беше 97 СУ „Братя Миладинови“, гр. София, което е част от Фаза 2 на Програмата „Едно училище за всички“ на Центъра. Присъстваха училищни екипи от пет училища, които имат интерес да усъвършенстват работата си с родителите – 97 СУ „Братя Миладинови“, гр. София, ОУ „Христо Ботев“, с. Долни ПасарелОУ „Св. Св.Кирил и Методий“, гр. БотевградСУ „Нешо Бончев”, гр. Панагюрище и 156  ОУ „Васил Левски“, гр. София, кв. Кремиковци.

Обучението включваше споделяне на работещи практики, умения за водене на „фокусирани разговори“ с родителите, ползи и ограничения при работа с родителите в групови формати.  Всички пет училища разказаха интересни практики за привличане на родителите в училищния живот и установяване на по-дълбоки връзки на доверие и споделени ценности с тях, които са въвели.

Представителите на екипа на 156 ОУ „Васил Левски“, гр. София, кв. Кремиковци споделиха, че са си поставили за цел да работят за повишаване на подкрепата от страна на родителите към дейността на училището. Символично избират датата 6 септември – Деня на Съединението - за откриваща обществена дискусия – „Как да направим училището по-добра среда за всички нас“. Освен, че участват в дискусията, родителите попълват анкети на първата родителска среща, за техните потребности и страхове по отношение на училищни живот. Училищното ръководство има и чудесната идея да поставят кутия за предложения - какво родители и училище могат да направят заедно. Като резултат от всичко това, се състои събитие за облагородяване двора на училището, към което се присъединяват голяма част от родителите, дори такива, за които това е първо участие в училищния живот, а след добре свършената работа, неформалните разговори продължават около барбекюто в  двора на училището.

От ОУ „Св. Св.Кирил и Методий“, гр. Ботевград разказаха практиката за провеждане на обща родителска среща, на която педагогическият съветник на училището изнася вдъхновяваща лекция за ролята на родителите в живота на децата и важността от тяхната ежедневна емоционална подкрепа. За много родители това е оказало ключово влияние да се почувстват отговорни и ангажирани към своите деца, към останалите деца и родители и към самото училище. В училището също така се провежда „Седмица на бащата“. Бащите биват поканени на родителска среща на бащите, където заедно планират седмицата на бащата, състезанията, игрите и съпътстващите активности. За училището това е една много печеливша инициатива за включването на тази толкова важна, но често отсъстваща група родители. Още много подобни идеи можете да откриете на сайта на училището.

Галерия снимки