ОУ "Свети Свети Кирил и Методий" гр. Ботевград

Екскурзия с учебна цел

На 08. и 09. 06. 2023г. учениците от прогимназиален етап със своите класни ръководители проведоха традиционната юнска екскурзия, която беше очаквана с нетърпение. Този път дестинацията беше на северозапад.

            Посетихме пещера Магурата, която е една от най- големите пещери в България с обща дължина около 2500м. Намира се на 1,5 км от с. Рабиша. Образуванията в пещерата са фантастични- сталактити, сталагмити, сталагтони, синтови джобчета, пещерни бисери. Те впечатляват с размерите и красотата си. Пещерата, заедно с района около нея, е обявена за природна забележителност и е национален туристически обект. Защитена е от ЮНЕСКО. Пещерата наподобява подземна катедрала. Уникална е със запазените древни рисунки. В една от галериите, преди да стигнем до изхода, изпяхме песента „Хубава си, моя горо”и се уверихме, че акустиката е невероятна.

            Приветливо посрещане последва в хотелски комплекс „Магурата”. Бяхме очаровани от  това райско кътче сред живописната природа- чист въздух, свежест, зеленина, цветни алеи, ароматни розови храсти...

            За доброто настроение допринесе и организираната вечерта дискотека, на която учениците показаха танцовите и певческите си умения.

            На 09. 06. продължихме към град Видин. Там посетихме крепостта „Бабини Видини кули”, която е служила за замък на местния владетел през Средновековието, както и за оръжеен склад и затвор в края на Османското управление. Крепостта се издига на брега на Дунав. Оттам се открива красива гледка към величествената река и към румънския бряг. Разходката продължи в крайречния парк.

            Връщаме се, обогатени с нови познания и заредени с прекрасни впечатления.

Галерия снимки